Raimundas ir Reda

Ko gero nėra žmogaus, kuris neturėtų sau mielo užsiėmimo. Mūsų bendruomenėje jų taip pat netrūksta. Raimundo ir Redos sodyboje abiems sutuoktiniams yra ką veikti. Raimundas pasinėręs į įvairių augalų sodinimo ypatumus, o jo žmona Reda įsisuko į vilnos užburiantį ratą. Bet augalėlių taip pat neužmiršta.

Jei pasakojant kiek plačiau apie Redos susidomėjimą vilna, tai viskas prasidėjo per tą smalsumą. Noras išbandyti visko po truputį, prisiliesti prie pradžios, prie kūrimo, prie rezultato… Vos spėjus  įsigyti sodybą, atrodo gretimame kaime auginamas avis ir nusipirkusi keletą maišų šviežiai kirptų avių  kailio, bandė namuose pati jas plauti, vežė į artimiausią Skriaudžiuose įsikūrusią karšyklą,  po to dažė ir gamino pirmuosius veltinukus. Rezultatais teko ir nusivilti ir vėl iš naujo bandyti. Bet noras pajausti visą gavybos procesą – pavyko puikiai. Vėliau, po namo statybos, kai atsirado laisvesnių dienų, šis vėlimo procesas įtraukdavo vis giliau ir giliau. Tobulinantis interneto pamokėlėse, lankant  seminarus gaminiai vis labiau atitikdavo trokštamus rezultatus. Taip jau kelinti metai, malonumo ribos P1120515neperžengdamas užsiėmimas  gimdo šlepetes, batus, rankines, skraistes, šalius, riešines, pirštines, galvos apdangalus, sijonus, sukneles… O kartu su šiais gaminiais gimsta juos palydintis ketureilis. Eilėraščiai, tai  turbūt dar vienas malonus užsiėmimas, kai širdy užgimę žodžiai atranda vietą ne tik užrašų knygelėje, bet ir prie specialiai tam žmogui skirto  gaminio. Taip užgimė pavadinimas „Eiliuota VILNA – WOOL in verse”. Daugiau darbų galima pamatyti www.facebook.com tinklapyje arba  www.veltinis.lt .

O štai Raimundas augalijos pasaulyje atrado sau mielą užsiėmimą, sodindamas tūkstančius sėklų kraudamas tas dėžes ant palangės ir kiekvieną dieną stebint kas per augalėlis iškišo galvelę su visu sėklos lukštu, kokio dydžio lapai pas įvairių rūšių graikinius riešutus žauga, kaip stiebiasi ir lenkiasi gležnas augalėlis į saulę, o kartu ir vaikai stebi šį užsiėmimą, ypač mažoji neatsisako malonumo sodinimo ir laistymo procese.

Šio užsiėmimo „kaltininku“ galima pavadinti žmoną, kuri išsiuntė vyrą į Orlovo paskaitą apie augalus. Ten išklausęs visą dieną apie augalėlių pasaulį ir gavęs saujas sėklų, namus pavertė tikru daigynu: okupavo šviesiausias palanges, pusę šiltnamio ir kelis arus daigynėliui. Dabar jau ramiai nebepraeina nė pro vieną botanikos sodą ar parką svečiose šalyse, siunčiasi sėklas ir iš kitų šalių, mainosi su bendraminčiais, klauso paskaitas apie jų auginimą ir idealių salygų sukūrimą…. Namų valda (dalis išdovanojama kaimynams, draugams) po truputį  apsodinama įvairiausiais augalais, tokiais kaip budlėja, katalpa, įv. rūšių graikiniais riešutų sodinukais, akacijomis, spygliuočiais ir  kitais įvairiais augalais, kurie retesni mūsų  šalyje, bet turi neblogas klimato sąlygas augti pas mus. Net žmonai pažadėjo ir aplesinų su persimonais užauginti J. O jo pačio svajonė –  paįvairinti šalimais įsigytus miškus įdomesniais IMG_4553augalais,  sukurti savo erdvėje retesnių augalų augimvietę, sodinti, dauginti ir dalintis, mainytis, o gal ir parduoti augaliukus.

Ir dar, kartą į savaitę šeima kepa duoną sau, kaimynam, draugam. Pasidalina, pamaino, parduoda, dovanoja. Visaip, kaip žmogui mieliau. O duona ruginė, geldoj rauginta, kepta krosnyje pakvimpa po kiemą, o jei dar ajero juostelių paklota buvo…Kvapas širdį glosto, kaip ir skonis, nes pagardinta kanapių, linų, kmynų, kalendros sėklomis…

ginkmedziaiNa ir kaip nepaminėti šios šeimos vaikų pomėgio. Vyriasioji dukra Eima atrado savyje gebėjimą kurti dainas, muziką, lavina balsą ir dainuoja. Groja pianinu, gitara, kanklėmis, fleita… Labai mėgsta piešti.

Vidurinioji dukra Eidenė kartu dainuoja su sese, pritaria  ir „varijuoja“ balsų bei ritmo, muzikos  mušimo  labirintuose. Taip pat išbandė save vėlime kartu su mama, domisi gyvūnais.

Na, o mažoji  Altonė, kol kas stebina savo skardžiu balsu, noru viską pžinti tiek augalų pasaulyje, tiek vėlime, tiek muzikoje.  Atvira pažinimui…

Malonus tas jausmas, kai pažinimas tave veda gyvenimo keliu ir leidžia atrasti save, pažinti, pamilti ir dalintis…

Tai tokia štai ši šeimyna, viena iš nedaugelio  Kardokuose įsikūrusių naujų šeimų.

Leave a Comment