Sąmoningi tėvai – sąmoningi vaikai

Gruodžio 1 d. į Višakio Rūdos kultūros namus susirinko tėvai (o kai kurie dar tik būsimi) į Jolantos Lipkevičienės seminarą „Šeima – vaikų brandinimo laboratorija“. Jolanta yra įkūrusi NVO socialinės veiklos asociaciją „Šviesos kampelis“ (Kaunas), kuri vienija visus tėvus besidominčius netradiciniu ugdymu, o taip pat skatina bendruomeniškumo jausmą, kuria saugią ir sveiką ugdymosi aplinką, ugdo kultūrinę savimonę ir žmogiškąsias vertybes.
IMG_3983Seminaro pradžioje lektorė, norėdama suartinti dalyvius bei sukurti jaukią atmosferą, pravedė psichologinį užsiėmimą – žaidimą, kuris padėjo kiekvienam pažvelgti giliai į savo vidų, pažinti save kaip asmenybę. Buvo nelengva dalintis savo vidiniais išgyvenimais su kitais ir dar garsiai J. Bet susidoroję su užduotimi, pakilios nuotaikos, sėdome klausytis lektorės.
Pagrindinės mintys iš lektorės lūpų – žvelkime į vaiko vidų, neprimeskime jam bendrų taisyklių, reikalavimų, keiskime savo gyvenimą bei požiūrį, jei norime, kad mūsų vaikas nebūtų robotas, laisvai ir drąsiai mąstytų ir išreikštų savo nuomonę. Mažiau praleiskime laiko prie televizoriaus, kurio įtaka labai neigiamai veikia kiekvieną iš mūsų. Daugiau bendraukime – pasakokime jam apie savo vaikystę, išgyvenimus tuo laikotarpiu. Taip pat labai svarbu – pasitikėjimas. Leisti vaikui atsakyti pačiam už savo poelgius, parodyti, kad pasitikime juo, nes tik taip užauginsime jį, kaip asmenybę. Dar labai svarbus aspektas – alkoholis. Kurie tėvai norėtų, kad jų vaikai vartotų svaigalus, rūkytų, t.y. žalotų savo organizmą? Tai kodėl mes rodome tokį pavyzdį, patys geriame (gal tik ir po vieną taurelę), rūkome, o draudžiame vaikams tai daryti? Toks elgesys mūsų vaikams atrodo, kaip norma, o iš tikrųjų tai gali skaudžiai atsiliepti jų sveikatai….

IMG_3974

Kitas svarbus dalykas – tikėjimas Dievu. Negalime visiškai patys kontroliuoti savo gyvenimo, o taip ir savo vaiko, palikime vietos ir Dievui J. Jei yra Tikėjimas, yra ir vidinė Ramybė, kad viskas bus gerai bet kokiomis aplinkybėmis. Dievo veikimas mūsų gyvenime kai kuriems gal ir nelabai pastebimas, bet Jis bendrauja tik su tais, kurie bendrauja ir su Juo J.
Seminaro pabaigoje neskubėjome skirstytis, pasikalbėjome asmeniškai su lektore, kitais bendraminčiais, gėrėme arbatą ir vaišinomės skanumynais.
Ačiū Jolantai Lipkevičienei už šiltą bendravimą, pasidalinimą savo asmenine patirtimi, o svarbiausia – už Jos norą, skleisti savo mintis, ugdyti pirmiausiai tėvus, kad mes patys galėtume tinkamai ugdyti ir savo atžalas. Sąmoningi tėvai – nauja sąmoninga vaikų karta, patyrusi meilę, laimę ir palaikymą.

Norintys daugiau sužinoti apie lektorės veiklą, gali pasiskaityti svetainėje: sviesoskampelis.lt
Jolantos Lipkevičienės el.p.: [email protected], tel.: 8 600 81221

IMG_3960

Leave a Comment